czwartek, 19 września 2013

Tagliatelle z mascarpone i cytryną

Znakomite w smaku danie z makaronu, o specyficznym, mocno cytrynowym smaku. Nie dla każdego podniebienia - dla wielbicieli wytrawnej kuchni.


Składniki na 2 porcje:

Makaron tagliatelle- 300g 
mascarpone - 125g 
cytryna - 1 szt 
bazylia świeza - 1 garstka 
sól morska - do smaku 
pieprz grubo mielony - do smaku 

oliwa z oliwek - 4 łyżki


Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie. Cytrynę dokładnie szorujemy , oblewamy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Bazylię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelnię wlewamy oliwę i do zimnej dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podpalamy gaz i na małym ogniu podgrzewamy oliwę ze skórką ( około 2 minuty) dodajemy sok z cytryny i mascarpone. Zwiększamy ogień i mieszając ciągle podgrzewamy aż serek sie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy do połączenia sie składników. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Podajemy udekorowane listkiem bazylii.

1 komentarz: