środa, 6 czerwca 2012

Zupa ogórkowa z koperkiem i ziemniakami

Jak przystało na kobietę w ciąży spodziewającą się synka mam ciagle ochotę na jakieś kwaskowate dania :) A z racji tego, że niestety moje samopoczucie jest dośc kiepskie nie mam siły na gotowanie skomplikowanych dań i dlatego dzis na obiad szybka, pyszna i KWAŚNA zupa ogórkowa.


Składniki:

  • około 2,5 l wody,
  • 1 spora marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 duże udko z kurczaka,
  • kilka ziemniaków,
  • mały woreczek ogórków kiszonych,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.
  • odrobina koperku
Przygotowanie:


Udko myjemy i wkładamy do garczka. Zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy pietruszkę w całości. Gotujemy az pietrucha będzie miękka i wyrzucamy ją. Marchewkę trzemy na grubych oczkach i dodajemy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczke i wrzucamy do zupy. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Ogórki trzemy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupki. Gotujemy az ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawiamy woda z ogórków, sola i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną i zupa gotowa!!! Ugotowanie zajmuje około 50 mionut do godziny.

2 komentarze:

  1. Lubię ogórkową , ale był czas ,że mi nie smakowała , Twoja wygląda na taką ,że od razu chce sie spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada rewelacyjnie , az sie glodny zrobilem , ... lece do sklepu po ogoreczki
    dzieki za pomysl i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń